Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 26 september 2017

7 feitjes over soja

Advertorial
Het consumeren van sojaproducten als vervanger van dierlijke producten is voor sommige mensen nog redelijk nieuw. Er bestaan dan ook nog veel misvattingen over het gebruik van sojaproducten in het dagelijks leven. Om die uit de wereld te helpen hebben we hier zeven feitjes over soja op een rijtje gezet.

1. Sojaproducten zijn 100 procent plantaardig en dus van nature lactosevrij.

2. De sojaproducten van Alpro bevatten geen genetisch gemodificeerde organismen (GGO). Ze worden van sojabonen gemaakt zonder GGO. Alpro gebruikt enkel sojabonen van landbouwers die een kwaliteitsprogramma volgen dat verzekert geen gebruik te maken van GGO.

3. Soja producten zijn van nature arm aan verzadigd vet en bevatten geen dierlijke vetten. Door producten met veel verzadigde vetten, als vlees en zuivel, te vervangen door sojaproducten, die meervoudige onverzadigde vetten bevatten, kan de hoeveelheid verzadigde vetten en cholesterol in voeding worden verminderd. Vermindering van de consumptie van verzadigd vet draagt bij tot de instandhouding van het normale cholesterolgehalte in het bloed.

4. Soja is niet alleen goed voor jou*, maar ook minder belastend voor het milieu. Voor de productie van bijvoorbeeld een liter sojadrink is 2 keer minder land en 4 keer minder water nodig. Er wordt bovendien 2.5 keer minder CO2 uitgestoten dan bij de productie van een liter koemelk.**

5. Met calcium verrijkte sojaproducten zijn volwaardige variaties op zuivel. Sojaproducten zijn namelijk een bron van hoogwaardige soja-eiwitten en de meeste sojaproducten worden verrijkt met calcium en vitamines.

6. Soja producten passen perfect in een gezonde en evenwichtige voeding vanaf 1 jaar. Onderzoek heeft aangetoond dat soja op jonge leeftijd leidt tot een normale groei en ontwikkeling. Een team van kinderartsen onder leiding van dokter Yvan Vandenplas (UZ Brussel) heeft op basis van 35 studies geconcludeerd dat er geen verschil is in groei en ontwikkeling tussen kinderen gevoed met op soja gebaseerde zuigelingenvoeding en kinderen gevoed met op koemelk gebaseerde zuigelingenvoeding. Moedermelk is wel altijd de beste keuze voor baby’s.

7. De verteerbaarheid van niet gefermenteerde producten is uitstekend. Er is geen verschil tussen de gezondheidsvoordelen van gefermenteerde sojaproducten (bijvoorbeeld de plantaardige variatie op yoghurt) en ongefermenteerde producten (bijvoorbeeld sojadrink).

Lees meer over soja >>

 

Een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl worden aanbevolen voor een goede gezondheid.

* Plantaardige voedingsmiddelen zijn doorgaans arm aan verzadigd vet. Vermindering van de consumptie van verzadigd vet draagt bij tot de instandhouding van het normale cholesterolgehalte in het bloed.
** Ecofys, University of Twente 2016