Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zaterdag, 23 september 2017

Voedingscentrum: nog steeds veel suiker in pakjes drinken

Er zit nog steeds veel suiker in pakjes sap, vruchtendrank en frisdrank voor kinderen. Dat blijkt uit een steekproef van het Voedingscentrum bij de start van het nieuwe schooljaar. Er zijn in het afgelopen jaar wel stappen gezet door fabrikanten om het suikergehalte te verlagen, maar nog altijd bevatten veel pakjes drinken van 200 milliliter zo’n 3 tot 5 suikerklontjes.

Het Voedingscentrum voerde vorig jaar een analyse uit van het suikergehalte in pakjes drinken en maakte daarop verschillende foto’s van pakjes drinken met de hoeveelheid suikerklontjes ernaast. Dit jaar is de steekproef herhaald. Het gaat in totaal om 45 pakjes drinken van uiteenlopende merken. In 6 pakjes was het suikergehalte verlaagd met maximaal 1 klontje suiker. En in 6 gevallen is het suikergehalte met meer dan 2 klontjes verlaagd. In 2 pakjes zit meer suiker. Dat betekent dat in meer dan twee derde van de pakjes niets is veranderd aan het suikergehalte.

Astrid Postma-Smeets, expert voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum: "We zien dat er stappen gezet worden door fabrikanten, en dat is nodig. Maar we zien graag dat het suikergehalte in veel meer pakjes wordt verlaagd."

Onterecht gezonde uitstraling

Omdat er op de verpakking vaak fruit te zien is, kunnen ouders het idee krijgen dat deze pakjes gezond zijn voor kinderen. En kinderen willen ze graag hebben omdat ze er leuk uitzien, soms met vrolijke kinderfiguurtjes. Ook door termen op de verpakking als 'zonder toegevoegd suiker', 'natuurlijk' of 'puur sap' lijkt het alsof het om gezonde producten gaat, terwijl er dan nog steeds een flinke hoeveelheid suiker in kan zitten. "Sommige pakjes sap bevatten een kleine hoeveelheid vitamines," legt Postma-Smeets uit. "Maar het is eigenlijk vooral suiker."

Check zelf het etiket

In de voedingswaardetabel op de achterkant zie je hoeveel suiker er in een pakje zit per 100 milliliter. Stel er zit 6 gram suiker in per 100 milliliter, en het pakje bevat 200 milliliter, dan zit er in totaal dus 2x6=12 gram suiker in het pakje. 1 suikerklontje is 4 gram suiker, dus in het geval van dit voorbeeld zouden er 3 suikerklontjes in het pakje drinken zitten.

Bron(nen):