Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zaterdag, 23 september 2017

Boekrecensie: ‘Budgetkookboek’ van het Voedingscentrum

Gezond en lekker eten hoeft niet duur te zijn

Kaas, groenten, zuivelproducten en vleeswaren: de boodschappenkar is snel gevuld en de maandelijkse kosten lopen daarom soms hoger op dan je zou willen. Besparen op je dagelijkse boodschappen en tóch gezond blijven eten, kan dat eigenlijk wel? Met het kookboek ‘Lekker voor weinig’ van het Voedingscentrum ben je goed op weg.
Auteur:
Stichting Voedingscentrum Nederland
Jaar van uitgave:
2017
Prijs:
€ 12,95
ISBN:
9789051770728
Aantal pagina's:
128

Mannen besteden in Nederland gemiddeld €6,40 aan hun dagelijkse voeding. Vrouwen geven per dag ongeveer €5,89 uit. Dat klinkt misschien als kleine bedragen, maar een samenwonend stel is dus maandelijks al gauw 380 euro kwijt. Volgens de mensen van het Voedingscentrum is dat helemaal niet nodig. Daarom verzamelden ze samen met het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) 56 recepten die gezond én betaalbaar zijn.

Alle menu’s zijn gebaseerd op de Schijf van Vijf en kosten gemiddeld twee euro per persoon. De voedingswaardes staan bij ieder gerecht vermeld. Een keertje vegetarisch koken? In de inhoudsopgave staan de vlees- en visvrije gerechten met een speciaal teken aangegeven.

Bespaartips

Naast de recepten is er in het boek ook ruimte gemaakt voor tips op het gebied van slim kopen, koken en bewaren. Welke producten het goedkoopst zijn bijvoorbeeld. Wat er allemaal langer houdbaar is als je het in of juist búiten de koelkast bewaart. En hoeveel rijst of pasta je per persoon nodig hebt (zodat je niet na het avondeten een halve pan macaroni weggooit). Kortom: handige tips die je goed kunt gebruiken als je minder geld wilt uitgeven aan je dagelijkse boodschappen.

Restjes

Wat doe je eigenlijk met eten dat overblijft? De meeste mensen eten niet graag twee keer achtereen hetzelfde gerecht. In het budgetkookboek staat een ‘restjes top 8’ met minstens vijf oplossingen voor alle veelvoorkomende kliekjes. Jij kan dus voortaan creatief omgaan met overgebleven yoghurt, brood, aardappelen en groente. In het kookboek vind je ook een aparte index voor recepten op basis van restjes.

Seizoensproducten

Daarnaast is ‘Lekker voor weinig’ erg gericht op de groenten van het seizoen. Als je kiest voor seizoensproducten van Hollandse bodem ben je vaak goedkoper uit. Daarom staat er een voorbeeld van een dagmenu voor ieder jaargetijde in het boek. Zo start je een koude winterochtend met warme havermoutpap met appel en kaneel en is vers fruit met een beetje yoghurt een perfect toetje in de zomer.