Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 26 september 2017

Is de pil een risicofactor voor hart- en vaatziekten?

In 2011 is mijn zoontje gehaald via een keizersnee, omdat ik het HELLP-syndroom had. Nu blijkt dat ik een hoge bloeddruk heb wat veroorzaakt wordt vanuit de bijnier. De medicatie hiervoor werkt prima (80 om 130). Sinds de geboorte van mijn zoon ben ik in de overgang en gebruik hiervoor de pil met lage dosering. Is dit extra schadelijk? Ik had veel klachten zoals hartritmestoringen en opvliegers. En ik kon 's nachts niet goed slapen.
Ria

Leonard Hofstra, cardioloog

Pre-eclampsie is een conditie in het laatste deel van de zwangerschap waarbij de bloeddruk erg stijgt. Dit komt voor bij 2 tot 8 procent van de zwangerschappen.

HELLP-syndroom

Soms mondt pre-eclampsie uit in het zogenaamde HELLP-syndroom, waarbij de bloeddruk hoog is en er onder andere sprake is van afbraak van bloedcellen en bloedplaatjes. Ook ontstaan leverfunctiestoornissen. Het HELLP-syndroom is een levensbedreigende conditie voor de moeder en het kind en eindigt pas als de zwangerschap wordt beëindigd. Soms ontstaat het HELLP-syndroom zonder voorafgaande pre-eclampsie.

Uit onderzoek blijkt dat pre-eclampsie de kans op hart- en vaatziekten verdubbeld. Pre-eclampsie is daarmee een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Belangrijk is daarom om een gezonde leefstijl na te streven na pre-eclampsie en/of HELLP waarbij je niet rookt, een gezond gewicht hebt (BMI <25), je veel beweegt en een gezond dieet volgt.

Risico's van de pil

De pil kan een extra risicofactor zijn voor de vorming van stolsels. Dit risico hangt af van de precieze samenstelling van de pil. Uit onderzoek blijkt dat de pil met de laagste dosis ethinyl, estradiol en levonorgestrel de laagste kans geeft op hart- en vaatziekten.

Het is daarom raadzaam om de samenstelling van de pil goed te laten checken. Het is tevens essentieel om een heel gezonde leefstijl na te streven.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Dr. Leonard Hofstra werkt als cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland in de Utrechtse vestiging. Hier ziet hij duizenden patiënten per jaar, die meestal worden verwezen door de huisarts. Daarnaast heeft hij veel belangstelling voor de impact van leefstijl op hart- en vaatziekten.

Reactie toevoegen

2 Comments

Door Marianne (niet gecontroleerd) op ma, 04/10/2017 - 08:05

Ik kreeg het HELLP syndroom twee dagen NA de geboorte van mijn dochter. Dus dat het eindigt als de zwangerschap beëindigd word, klopt niet.

Door henk (niet gecontroleerd) op do, 12/10/2015 - 13:24

leuk