Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 26 september 2017

Superfood: een overzicht

Rauwe chocolade, chiazaad en tarwegras

Gojibessen, chiazaad, tarwegras: ze staan bekend als superfood. Ook bijvoorbeeld rauwe chocolade hoort in dit rijtje thuis. Wat zit erin en zijn ze echt zo goed?

Superfood, ook wel powerfood genoemd, staat volop in de belangstelling. Mangosteen, chiazaad, baobab, kaneel... er zijn talloze soorten. De voor- en nadelen van enkele van hen.

Gojibessen

De gojibes is goed voor het libido, verbetert het humeur, vertraagt de ouderdom, helpt bij afvallen, bestrijdt acne en is goed voor lever en nieren. Tenminste, dat wordt beweerd op sommige sites. Maar klopt het ook? Nee. Gojibessen zijn weliswaar rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten, maar dat geldt wel voor meer fruitsoorten. Er is nog maar weinig goed onderzoek gedaan naar deze Chinese bessen. En al helemaal niet met menselijke proefpersonen.

In vakbladen wordt de gojibes in kritische artikelen een veel te duur product genoemd, met te veel én ongeloofwaardige claims. Ze zijn in Nederland alleen in gedroogde vorm te koop. Overigens zijn ze wel lekker!

Açaibessen

Deze donkerblauwe besjes, afkomstig uit Zuid-Amerika, groeien in trossen aan een palm. De besjes zelf zijn al zo oud als de weg naar Rome, maar toch zijn ze nu erg hip in gezondheidskringen – helemaal sinds ze bij Oprah Winfrey besproken werden. Ze zouden werken tegen overgewicht, gewrichtspijn en 'ontslakkend' en 'ontgiftend' zijn, vooral doordat ze zeer rijk zijn aan antioxidanten. Toch kun je deze claims beter niet al te serieus nemen. Er zijn al wat wetenschappelijke studies naar de açaibes gedaan in het laboratorium, maar nog geen goede onderzoeken bij de mens.

Natuurlijk kun je evengoed gerust genieten van dit mooie en smakelijke besje, bijvoorbeeld gedroogd of in vruchtensap. Check daarbij wel nauwkeurig de verpakking, want in gemengde sappen komt vaak maar weinig açaisap voor.

Acerolasap

De acerola komt uit warme oorden als Mexico, Florida en Jamaica. De rode kersen zitten tjokvol vitamine C. Per 100 gram wel 1000 milligram. Ter vergelijking: sinaasappel bevat per 100 gram 50 milligram vitamine C en een kiwi 80 milligram. Nu is vitamine C heel nuttig; de stof is onder andere nodig voor de weerstand, een goede bloedstolling en het in stand houden van gezonde botten en tanden. Maar we hebben er gemiddeld slechts 70 milligram per dag van nodig.

Acerola is in Nederland vrijwel alleen als sap te koop. Voor 200 milliliter leg je al snel € 10 neer. Voor je gezondheid hoef je het niet te drinken: de meeste Nederlanders krijgen ruim voldoende vitamine C binnen met hun voeding. Rokers en mensen met veel stress hebben soms wel baat bij een extra dosis.

Rauwe chocolade

De Belgische chocoladefabrikant Callebaut mag binnenkort op de verpakking van zijn chocolade vermelden dat het goed is voor de elasticiteit van de bloedvaten. Een opmerkelijke gezondheidsclaim, die is toegestaan door de Europese Voedsel- en Warenautoriteit (EFSA). Reden: de chocolade wordt gemaakt via een speciaal procedé, waardoor er veel flavonolen (antioxidanten) in zitten. Chocolade bevat daarnaast chroom, dat de bloedsuiker in balans helpt houden. En dat is een claim die óók is goedgekeurd door Europa.

Voor een optimaal chocolade-effect is per dag 10 gram pure chocolade nodig. Hoe puurder, hoe beter, want pure chocolade bevat meer antioxidanten dan melkchocolade. Maar het kan nóg puurder: met 'rauwe chocolade'. De fabrikanten daarvan vinden  de rauwe variant nog veel gezonder dan gewone pure chocolade, omdat er bij de verwerking en het branden van cacaobonen in gewone chocolade veel gunstige antioxidanten verloren gaan. In de wetenschappelijke literatuur is hier nog bitter weinig over te vinden. Bovendien is rauwe chocolade schrikbarend duur. Maar een beetje chocolade per dag, het liefst puur, is dus prima!

Tarwegrassap

Het ziet eruit als gras en zo smaakt het eigenlijk ook: kiemen van tarwekorrels. Als je die uitperst, krijg je tarwegrassap. Vooral mensen die 'rauw' eten (bijna uitsluitend rauwe groenten, fruit en noten) zweren erbij. Ze zeggen dat het sap rijk is aan vitaminen, mineralen, enzymen en 'vitale energie'. Dat laatste is onzin. Wie gezegend is met een goede gezondheid en goed eet, voelt zich vitaal. Dat komt niet door een glaasje sap. En die enzymen dan? Die worden in het maag-darmstelsel afgebroken, daar heb je niets aan. In het lichaam worden voldoende enzymen aangemaakt. De vitaminen en mineralen kunnen natuurlijk wel een welkome aanvulling zijn.

Chiazaad

Op internet zingt het rond: chiazaadjes zijn fantastisch. Je valt ervan af, het normaliseert de bloedsuikerspiegel, de stoelgang verbetert en het helpt de spieren opbouwen. Er zitten inderdaad veel gezonde vetten en vezels in chiazaadjes. Ze bevatten veel alfa-linoleenzuur, een gezond omega-3-vet. Per 100 gram chiazaad maar liefst 17 gram. Dat is bijna twee keer zoveel als walnoten, die ook bekendstaan als rijk aan omega-3. Zeer vezelrijk zijn ze ook (38 gram per 100 gram). En ze leveren de mineralen mangaan, calcium en ijzer.

Maar echt een powerfood, dat zijn chiazaadjes toch niet. Ze smaken eigenlijk nergens naar. Bovendien, en dat is belangrijker, zijn de zaadjes zo klein en licht (een eetlepel ervan weegt circa 3 gram) dat je er enorme hoeveelheden van zou moeten eten om er echt veel effect van te ondervinden. Maar goed: wie wil, kan ze met een gerust hart toevoegen aan yoghurt, fruitsalades, rauwkost en sausjes. Alleen mensen met bloeddrukverlagende of vochtafdrijvende medicijnen kunnen ze beter niet gebruiken. Meer informatie daarover vind je hier.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

28 Comments

Door tomy (niet gecontroleerd) op ma, 01/09/2017 - 10:18

HOY PIPPELOI , ik haat het om allemaal vuile zaden in te slikken , is er een altrnatief ?

Door connie (niet gecontroleerd) op di, 04/05/2016 - 10:51

back to basic it is!!! ofwel paleo levenswijze dus!
Alleen natuurlijk voedsel , en vooral heel belangrijk GEEN SUIKER OF ANDERE ZOETMIDDELEN! Ik ben een vrouw van 52, heb vorige week een zware operatie gehad....de verpleging was uiterst verbaast omdat ik vlak voor de operatie, een perfecte bloeddruk had....dat zien we normaal gesproken alleen bij zeer geoefende sporters zeiden ze......laat ik dat nou net niet doen ;-)

Door Roy (niet gecontroleerd) op ma, 04/04/2016 - 21:04

Wel leuk al die verhaaltjes die op dit soort sites geschreven staan. Ze weten niet of t goed is voor je, omdat er nog niet eerder goed onderzoek is gedaan of iets dergelijks... Tegelijkertijd weten ze wel te vertellen wat er al wel niet slecht aan is!
Beetje vreemd.
De grote industrie is sponsor van alle vreterijen en pillen. Nogal wiedes dat t afgekraakt word.
Ik las ergens "back to basics", en dat is dit eigenlijk ook, alleen nu genaamd " superfood"
500 of wel 1000 jaar terug hadden wij geen macdonalds, geen E-nummers of al dat andere.
En ik denk dat ik hier wel een aardig beetje van de tafel heb geveegd wat tegenstanders betreft.
Een ieder is verschillend, reacties op jou lichaam(al dan niet al vol medicatie) zal reageren.
Iedereen die ook een beetje nadenkt en naar zichzelf kijkt, weet dat goed en gezond eten bij oa de groenteboer ligt, niet de patatboer. Moedertje natuur geeft ons al eeuwen alles wat wij nodig hebben. Maak daar dankbaar gebruik van.

Door Tijmen (niet gecontroleerd) op do, 10/01/2015 - 12:55

Zijn bloedverdunners, zoals Ascal, gezonder dan gojibessen waarvan bekend is dat het een bloedverdunnede werking heeft?

Door anna (niet gecontroleerd) op zo, 08/09/2015 - 12:29

ik slik bloedverdunners (na hartinfarct) en na het eten van Gojibessen krijg ik enorme blauwe vlekken, dwz dat gojibessen nog meer het bloed verdunnen, ben er accuut mee gestopt

Door grady (niet gecontroleerd) op wo, 03/11/2015 - 12:17

Ik doe met je mee Marije, wat slaan we toch door met z'n allen! Al eens gehoord van " de gulden middenweg"?

Door Piet hein (niet gecontroleerd) op vr, 02/27/2015 - 10:17

Wat een bullshit allemaal. Het wordt tijd om dan maar eens goed uit te leggen wat superfoods nu eigenlijk zijn. Vergelijk het met je auto. Beetje benzine erin en hij rijd. Maar daar is ook alles mee gezegd. Dan is er weer eens een probleem met de motor of met de accu. Eigenlijk is er iedere keer wel iets anders. Nou kan je ook je auto op laten pimpen. Daardoor heb je minder last van gebreken, rijd hij zuiniger en haal je het maximale wat er in je auto zit, uit. Zo werkt het ook met superfoods. Zonder kun je prima leven met helaas wel de nodige gebreken. ziektes, pijntjes, etc. Door superfoods pimp je eigenlijk je lichaam. Je wordt vitaler, bent beter beschermd tegen ziektes en je haalt het maximale uit jezelf. Kijk alleen maar eens naar de lage kwaliteit fotonen (opgeslagen zon/licht energie in onze voeding). Om nog maar te zwijgen van alle pesticides en vervuiling uit de lucht die in onze voeding zit. het systeem is corrupt. De voedselindustrie interesseert het geen reet of wij gezond zijn. De voedselindustrie wil maar één ding en dat is net als iedere andere industrie, zoveel mogelijk geld verdienen. Dit lukt ze ook ruimschoots d.m.v. misleiding. Als je een koe in een weiland op een Milka reep zet, maken onze hersens onbewust een associatie met iets wat gezond is. Weiland, gras en koe. Wij worden dus onbewust misleid tot het kopen van ongezonde producten. Dus.....moderators van gezondheidsnet geloof er maar niet in. blijf maar lekker die troep eten en sterf net als 90% van de bevolking aan kanker. Voor die overige 10%: moeder aarde voorziet ons in alles wat nodig is om een gezond leven te leven!

Door Deeeeeeeem (niet gecontroleerd) op ma, 09/15/2014 - 08:33

Chocola is idd gezond, en lekker, ook de pure verzie

Door Rene (niet gecontroleerd) op vr, 07/25/2014 - 01:44

Superfoods eten is eigenlijk back to basic, het is niets meer of minder dan normaal voer eten wat we vroeger ook deden. Geen suikers en bewerkte voeding om het lekkerder te maken maar gewoon basaal voer zonder toevoegingen. Het maakt de mens gezonder en vitaler en daar is geen wetenschappelijk onderzoek voor nodig :)

Door deedee (niet gecontroleerd) op vr, 07/04/2014 - 09:18

Ik verwachte al zo een artikel ik dacht wanneer gaat iemand het allemaal afkraken.. Want ja de consument word bewuster van wat hij eet. en in de gewone appel in de super markt. zit geen vitamine meer in! Mensen worden moe depressief en ziek. Dus gaan ze op zoek naar een alternatief. En die is gevonden ja in duurder eten biologisch en wat superfood producten al vind ik de naam een beetje raar is gewoon gezond eten maar dan weet iedereen wat ik bedoel. En nee de kranten gaan er niet vol mee staan dat ons eten niet goed is. want dan wekt men argwaan en loopt de overheid veel geld mis. Er zal eerder op de voorpagina komen hoe slecht superfood en biologische eten is. Omdat dit de overheid meer geld kost. En wij willen toch allemaal zeer goedkoop eten??!! En dan maar dure vitamine pillen erbij slikken! Arme landen hebben beter voedsel dan wij hoor! Minder! Maar beter!