Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 26 september 2017

Verkouden en toch lekker slapen

9 manieren om beter te slapen als je verkouden bent

Als je flink verkouden bent, is in slaap vallen nog wel eens lastig. Een verstopte neus, een zere keel en veel hoesten is niet erg bevorderlijk voor je nachtrust. Pak toch je schoonheidsslaapje met deze negen tips.

1. Gebruik een luchtbevochtiger

Droge lucht is erg vervelend als je verkouden bent. Gebruik daarom ’s nachts een luchtbevochtiger in je slaapkamer. De stoom helpt tegen een verstopping en bevochtigt je neusholtes.

Hiernaast helpt het je met ademhalen, tempert het keelpijn en verzacht het de geïrriteerde weefsels in je neus. Maak de luchtbevochtiger wel regelmatig schoon: zo voorkom je verspreiding van bacteriën.

2. Neem een douche voor je naar bed gaat

Maak, als je verkouden bent, gebruik van de stoom van een warme douche voor je gaat slapen. Dit maakt ademhalen makkelijker. Je kunt ook de douche laten lopen en in de badkamer vol stoom gaan zitten met de deur dicht of boven een wasbak met stromend heet water gaan hangen.

3. Een neusspray kan helpen

Als je neus dicht zit, helpt een neusspray. Deze verlicht verstopping en opent de neusholten. Let wel op: het gebruik van neusspray voor meer dan drie dagen achter elkaar kan je verstopping erger maken. Je kunt zelfs verslaafd raken aan neusspray door het middel xylometazoline. Een neusspray met zoutoplossing is niet verslavend en mag je wel langer gebruiken.

4. Zorg voor je zere keel

Gorgelen met zout water voor je naar bed gaat is fijn voor een snelle verzachting van je zere keel. Speciale zuigtabletten of pijnstillers helpen ook.

Als je langer dan twee dagen een zere keel en koorts hebt, neem dan contact op met je dokter. Vooral als je niet de typische symptomen hebt van een verkoudheid zoals neusverstopping en niezen. Het kan dan namelijk ook een streptokokkeninfectie zijn.

5. Neusstrips

Sommige mensen gebruiken neusstrips tijdens het slapen als hun neus verstopt zit. Deze strips plak je op de brug van je neus. Op deze manier trekken ze de huid opzij en openen ze de neusholtes. Een strip haalt het slijm niet weg, maar het creëert wel ruimte voor een betere luchttoevoer.

6. Maak je eigen zoutoplossing

Een zoutoplossing mag je zo vaak gebruiken als je wilt voor het losmaken van slijm. Je maakt deze makkelijk zelf. Meng een afgestreken theelepel zout met 250 milliliter gekookt, gedestilleerd of gefilterd water en stop dit in een spuitflesje.

Je kunt de zoutoplossing ook in een Neti pot stoppen. Een Neti pot is een kleine theepot voor je neus. Het tuutje zet je tegen je neusgat en terwijl je je hoofd schuin houdt, giet je de zoutoplossing door je neus. De Neti pot spoelt hiermee het slijm weg uit je neusholten.

7. Smeer mentholzalf op je borst

Verminder hoest door het smeren van een mentholzalf op je borst en keel. Deze zalf houdt ook je neusgaten open tijdens de nacht door de sterke mintgeur. Eet de zalf niet op en smeer het ook niet in je neus.

Gebruik het nooit bij kinderen jonger dan twee jaar. Zij kunnen door de sterke geur een ademhalingsstilstand krijgen. Er is wel een speciale babyvariant verkrijgbaar zonder menthol. Deze kun je vanaf zes maanden gebruiken.

8. Doe het hoofdeinde van je bed omhoog

Je hebt misschien gehoord dat je bijholten makkelijker leeglopen als je veel kussens onder je hoofd propt. Artsen zeggen echter dat dit geen goed idee is, want het buigt de nek onnatuurlijk en kan het ademhalen bemoeilijken.

Het verhogen van het hoofdeinde van je bed werkt beter. Leg eens grote boeken onder de poten van het hoofdeinde. Dit zorgt voor een subtielere, meer natuurlijke helling.

9. Blijf in je ritme

Een verkoudheid kan een aanslag zijn op je normale dag- en nachtschema, maar sta op en ga naar bed op dezelfde tijden als gebruikelijk. Vasthouden aan een slaapschema zorgt niet alleen dat je makkelijker in slaap valt, het helpt ook bij het bestrijden van de volgende verkoudheid.

Een studie suggereert dat mensen met een slaaptekort drie keer meer kans op een verkoudheid hebben dan degenen die acht of meer uur per nacht slapen.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

7 Comments

Door Joke (niet gecontroleerd) op di, 03/07/2017 - 11:08

Leg een gesneden ui naast je bed en je krijgt meteen meer lucht. Ook een teentje knoflook onder je kussen en je slaapt als een roos.

Door Mindy (niet gecontroleerd) op di, 03/07/2017 - 08:38

Een paar druppels toco tholin op keel, borstkas of schouder en dit inhaleren wanneer je gaat slapen. Dit zijn natuurlijke olieen en gewoon bij etos of kruidvat te koop.

Door chris (niet gecontroleerd) op di, 12/08/2015 - 21:17

Stomen met Davos kur olie. Roller(voor onder je verstopte neus), ook van Davos. Even wennen maar helpt fantastisch.

Door Harry S. van Tr... (niet gecontroleerd) op di, 12/08/2015 - 18:18

leg een helft van een ui in drie delen gesneden bij je hoofdeinde....

Door Florianne (niet gecontroleerd) op di, 12/08/2015 - 09:37

Neusspray met rode peper er in (capsinol) helpt ook heel goed en is ook natuurlijk en niet verslavend.

Door Pientje (niet gecontroleerd) op di, 12/08/2015 - 07:32

Op bovenstaande lijst mis ik twee tips, die echt helpen:
- Leg bordje met daarop een opengesneden ui op je nachtkastje. Je slaapkamer ruikt als een haringkar, maar je hebt zeker geen last van een verstopte neus.
- Smeer je voetzolen in met Dampo of Vaporub. Trek een paar oude sokken aan, en je voelt je de volgende ochtend een stuk opgeknapt!

Door Anna (niet gecontroleerd) op di, 01/13/2015 - 06:53

Een halve ui naast je bed helpt ook.