Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
dinsdag, 26 september 2017

Hoesten, verkoudheid en keelontsteking

Dit kun je er tegen doen

Een verkoudheid heb je in de winter gauw te pakken. Ook keelontsteking en hoesten zijn typische winterkwaaltjes. Hoe krijg je het en wat kun je er tegen doen?

Neusverkoudheid is een van de meest voorkomende winterse kwaaltjes. Het wordt veroorzaakt door rhinovirussen, een grote groep verkoudheidsvirussen. Het virus dringt de neus binnen als de weerstand laag is en nestelt zich in het slijmvlies. Dit raakt geïrriteerd en zwelt op.

Bijholteontsteking

Na een aantal dagen komt het slijm los. De verkoudheid is dan op haar hoogtepunt. Als een neusverkoudheid niet wordt aangepakt kan het neusslijmvlies zo erg opzwellen dat de verbinding tussen neus- en bijholtes geblokkeerd raakt. De bacteriën in de bijholtes krijgen dan de kans zich te vermenigvuldigen. Al gauw krijg je het gevoel dat je hele hoofd verstopt zit.

Dit is een van de symptomen van een bijholteontsteking. Ook druk op de ogen en op het neusbeen wijzen daarop. Of een stekende hoofdpijn bij het vooroverbuigen en een slijmafscheiding die naar de keelholte loopt, terwijl je in bed ligt. Wanneer de ontsteking langere tijd aanhoudt, is het verstandig naar de dokter te gaan.

Wat kun je eraan doen?

Dit kun je doen om complicaties bij een neusverkoudheid te voorkomen:

  • Probeer zoveel mogelijk door je neus te ademen.
  • Snuit je neus zo min mogelijk.
  • Knijp tijdens het snuiten of niezen nooit beide neusgaten tegelijkertijd dicht.
  • Je neus ophalen is beter dan snuiten. Ook geeft het minder kans op de verspreiding van de verkoudheid naar de bijholtes.
  • Zet voor het slapengaan een doorgesneden ui naast je bed.
  • Drink voldoende. Thee van vlier- of lindebloesem werkt verwarmend en ontstekingsremmend.
  • Neem geen zoete melkproducten. Die houden het slijm in de keelholte vast. Zure zuivelproducten als karnemelk en biogarde zijn beter.

Keelontsteking

Bacteriën kunnen zich ook nestelen in het slijmvlies van keel en keelholtes. Sterke vermeerdering van ziektekiemen kan pijnlijke ontstekingen veroorzaken van je keelholte, amandelen en strottenhoofd. De meest voorkomende symptomen zijn klachten bij het slikken, een droge en ruwe keel en heesheid.

Een ernstige vorm van keelontsteking is angina. Dat zijn zwellingen van de amandelen en de directe omgeving daarvan. Sterke pijn, hoge koorts, braken en een moeilijke ademhaling zijn de typische symptomen. Angina moet door een arts behandeld worden. Bij keelontsteking kunnen ook de stembanden ontstoken raken en meer of minder verlamd zijn. Heesheid tot het verliezen van de stem en een rauwe of doffe stem zijn het gevolg. Heesheid is vaak hardnekkig. Het duurt meestal meerdere dagen. Een lang aanhoudende heesheid moet door een arts worden onderzocht.

Hoesten

Hoesten is een reflex van het lichaam om zich te verdedigen tegen binnengedrongen, prikkelende deeltjes in het strottenhoofd en de luchtpijp. Door te hoesten houdt of maakt het lichaam de toegang naar de longen schoon. Bij een verkoudheid raakt het slijmvlies in de luchtwegen geïrriteerd. Meestal wordt er een overmatige hoeveelheid slijm geproduceerd. Hoesten is bij verkoudheid ófwel het gevolg van de 'prikkels' die de geïrriteerde luchtwegen opleveren (de zogenaamde prikkel- of kriebelhoest) óf een reflex om het overtollige slijm af te voeren (vastzittende hoest). Om de hoest te verminderen, kun je een hoestdrank, hoestcapsules of -tabletten gebruiken.

Reactie toevoegen

9 Comments

Door Ilse (niet gecontroleerd) op ma, 02/27/2017 - 09:54

Nee, dat kan niet, denk ik. Wat wel kan is dat het maagzuur je stembanden irriteert, waardoor je hees bent. Dit moet behandelt worden om blijvende schade aan je stembanden te voorkomen.

Door Anoeska (niet gecontroleerd) op wo, 12/28/2016 - 02:39

Hier last van een keelontsteking, en ik denk zelf ook bijholte ontsteking, heb me toch een partij hoofdpijn.
Gezellig zo het nieuwe jaar in.

Door Edwin (niet gecontroleerd) op za, 02/27/2016 - 21:34

Kun je een keelontsteking krijgen door een te veel aan maagzuur ?

Door 038 de code (niet gecontroleerd) op ma, 01/18/2016 - 13:56

Mag je zoute haring eten.

Door Odette (niet gecontroleerd) op do, 11/06/2014 - 08:08

Na een aantal dagen keelpijn toch in bed beland met een lamlendig gevoel. Zeer droge hoest. Snot in de kop terwijl ik niet hoef te snuiten. Pijn op de borst alsof er slijm zit dat maar niet weg kan. Pijn met ademen, alsof er kleine prikkertjes in m'n neus en keel zitten. 6 Dagen slijmoplossers genomen en er dan achter komen dat ik geen vastzittende maar kriebelhoest heb.
Slijmoplossende middeltjes werken averechts bij kriebelhoest. Nu dan eindelijk een hoestdrank tegen kriebelhoest. Eventuele bijwerking: sufheid en diarree. Kan er ook nog wel bij.
Alles bij elkaar strompel ik na 5 dagen keelpijn al 5 dagen van bed naar bank met af en toe een uitstapje naar de supermarkt. De doktersassistente geeft me het advies om te zuigen op een dropje en niet te veel onder een dekentje te liggen want daar wordt niemand vrolijk van. De panadolletjes zijn niet aan te slepen. De buren lopen waarschijnlijk met oordopjes in want eerlijk waar... Ik ben niet om aan te horen met dat geblaf.
Ik ben benieuwd wanneer ik weer proestend in plaats van hoestend door het leven ga.

Door ina (niet gecontroleerd) op ma, 06/23/2014 - 12:50

Gemberthee kun je drinken tegen hoesten, verkoudheid, griep en keelontsteking. Als je geen gemberthee hebt, dan kun je ook verse gember kopen. 1/3 theelepel geraspte gember in je pickwickthee doen of gekookte water (voor 1 mok). 2á 3 keer per dag. En drink ook bio sinaasappelsap (bas v/d verkoopt het). In maximum 2 dagen ben je weer helemaal genezen.
En tegen veel slijm kun je soep met een beetje peper gebruiken (die soep moet een beetje heet (peper) zijn, maar wel eetbaar zo'n 1/4 tot 1/3 theelepel gemalen peper zodat je na het eten alleen maar snot krijgt en alles eruit haalt en dan ben je ook gelijk helemaal genezen).

Door Marijke (niet gecontroleerd) op zo, 06/22/2014 - 20:25

Kinkhoest gaat momenteel rond, hier hoort heel veel en heftig hoesten bij en het duurt veel langer dan een gewone griep: je kan nog 3 tot 4 maanden last van hoesten en vermoeidheid hebben.....

Door martien janssen (niet gecontroleerd) op di, 03/18/2014 - 09:19

ik ben ook nu weer verkouden. Met veel groen slijm opgeven met nijging tot overgeven

Door Stefano (niet gecontroleerd) op vr, 02/28/2014 - 18:06

Ik heb zo pijn van die hoesten